Bayramlar, yoğun şehir hayatının koşuşturmacası içinde ihmal ettiğimiz ailemizi ve sevdiklerimizi görmek için önemli bir fırsat sunar. Uzmanlar, bayram ziyaretlerinin rutin alışkanlıkların dışına çıkarak sevdiklerimizle zaman geçirmenin ruh sağlığımızı olumlu yönde etkilediğini vurgular. Ayrıca, bayramlar insanların duygusal, düşünsel, sevinçli, söylemsel ve eylemsel olarak bir araya gelmelerine katkı sağlar. Bu özel zaman dilimi, bencilliği, çıkarcılığı ve ayrışmayı azaltırken sevgi, saygı, barış, kardeşlik, mutluluk ve paylaşma duygularını artırır.
Eski kuşaklar, geleneksel bayramların insanlık değerlerini ve dayanışmayı öne çıkardığını bilir ve yaşarlar. Bu nedenle, günümüzde bu tür bir birleştirici, sevgi dolu ve hoşgörüyü öne çıkaran özelliklere daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu fark edebiliriz. Bu farkındalığa sahip aileler ve ebeveynler, çocuklarının bayram geleneklerini devam ettirmesi ve gelecek nesillere aktarması için çaba gösterirler. Ortak değerler paylaşmak ve bir arada olmanın keyfini ve mutluluğunu yaşatır.
Bayramlar, insan olmanın ve toplum olarak birlik ve beraberlik içinde olmanın somutlaştığı anlardır. Bu özelliğiyle, bayramlar bencilliği, çıkarcılığı, bölünmeyi ve anlaşmazlığı azaltırken, sevgi, saygı, barış, kardeşlik, mutluluk ve paylaşma duygularını artırır.
Bayram genellikle birçok farklı duygu ve hissin ortaya çıktığı bir zaman dilimidir. Bunlar arasında sevinç, mutluluk, heyecan, huzur, şükran ve birlik duyguları ön planda olabilir. Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelme, paylaşma, yardımlaşma ve birlikte olma fırsatı sunduğu için genellikle pozitif duygularla ilişkilendirilir. Ancak bazı durumlarda özlem, hüzün veya nostalji gibi daha karmaşık duygular da ortaya çıkabilir, özellikle bayramlarda sevdiklerini kaybetmiş olanlar için. Özetle, herkesin kişisel deneyimleri ve yaşadığı durumlara bağlı olarak bayramda hissedilen duygular değişebilir.
Yine bayramlar toplumun güven duygusunu pekiştiriyor. Kollektif bir biçimde hissedilen duygular sayesinde bir topluluğun içinde varlığını sürdüren bireyler güvende hissediyor. Bu hisler sayesinde, gündelik yaşamda sık karşılaştığımız kaygı, stres, üzüntü, telaş gibi zorlayıcı duygu ve durumları dengelenmiş oluyor. Sonuç olarak bayramlar biyolojik, psikolojik ve sosyolojik açıdan önemli etkiler yaratıyor.
Neuromark ailesi olarak sevdikleriniz ile birlikte mutlu, sağlıklı bayramlar diliyoruz.
Referans: Psikolog Merve Altındağ
Yüksel, G. (2011). Kastamonu’da dini bayramları kutlama gelenekleri ve bu geleneklerin insan ilişkilerine etkisi. Akademı̇k Bakiş Dergı̇sı̇, 26, 1-26.,
Etiketler: #nöropazarlama, #nörobilim, #bayram, #blog