Nöropazarlama Perspektifinden Marka Değerinin İnşası

Marka kavramı, hem tüketiciler hem de üreticiler için benzer nitelikler taşısa da, farklı anlamlar ifade eder. Tüketici ve üretici, markaya farklı açılardan bakar. Çoğu zaman marka değeri tüketici perspektifinden incelenirken, bu çalışmada üreticinin marka değeri üzerindeki bakışı da tüketici temelli marka değerine eklenerek farklı bir perspektif sunulacaktır. Bu nedenle, çalışmada tüketici temelli marka değerine ek olarak, üretici temelli marka değeri de ele alınacaktır.

Marka değeri ise bir ürün ya da hizmetin, marka adı veya sembolüyle ilişkili olarak firmalara veya müşterilere sağladığı tüm değerler ve yükümlülükler olarak tanımlanır. Marka değerini oluşturan unsurlar doğru bir şekilde anlaşıldığında ve markaya etkili bir şekilde uygulandığında, güçlü bir marka ortaya çıkar.

Pazarlamanın, nöroloji, sosyoloji ve psikoloji gibi alanlardan yararlanması sonucu, yeni bir akım olarak Pazarlama 4.0, yani Nöropazarlama kavramı ortaya çıkmıştır. Nöropazarlama, farklı disiplinleri -psikoloji, sosyoloji, pazarlama ve nöroloji- bir araya getiren bir alandır. Bu disiplin, tüketicilerin satın alma sürecinde verdikleri “rasyonel olmayan” yani “irrasyonel” kararları incelemeye odaklanır. Tüketiciler, bu irrasyonel kararları genellikle duygusal, dürtüsel faktörler ve beş duyu organlarının algıladığı uyarıcılara göre alırlar. Nöropazarlama, tüketici davranışlarının yalnızca rasyonel değil, aynı zamanda irrasyonel yönlerinin de karar verme sürecinde önemli bir rol oynadığını açıklar. Bu durumu anlamak için ise beyin görüntüleme tekniklerini kullanır.

Nöropazarlama, markaların tüketicilerle etkileşimini beş duyunun ötesine taşıyarak, duyusal deneyimlerin marka algısı üzerindeki etkisini araştırır. Örneğin, belirli kokular, sesler veya renkler, tüketicinin marka ile olan bağını güçlendirebilir ve marka değerini artırabilir. Duygular, tüketici kararlarının merkezinde yer alır. Nöropazarlama, markaların tüketicilerle güçlü duygusal bağlar kurmasına yardımcı olabilir. Duygusal olarak bağ kuran tüketiciler, markaya daha sadık olur ve markanın değerini algısal olarak yükseltir. Tasarım öğeleri, beyin üzerinde belirli duygusal tepkiler tetikleyebilir. Nöropazarlama, hangi tasarım öğelerinin marka değerini artıracağını anlamaya yardımcı olur. Örneğin, minimalist tasarımlar sadelik ve güven verirken, zengin renk paletleri canlılık ve enerjiyi çağrıştırabilir. Sonuç olarak Nöropazarlama stratejileri, markaların sadece tüketici davranışlarını tahmin etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu davranışları şekillendirme gücüne de sahip olmalarını sağlar.

Referans: Psikolog Merve Altındağ

Utkutuğ, Ç., & Alkibay, S. (2013). NÖROPAZARLAMA: REKLAM ETKİNLİĞİNİN PSİKOFİZYOLOJİK TEKNİKLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(2), 167-195.

Etiketler: #nöropazarlama, #nörobilim, #marka, #blog