Renkler, insanların duygusal durumlarını etkilemek ve fizyolojik tepkilerini tetiklemek için güçlü bir araçtır. Evlerin tasarımı, dini pratikler, giyim tarzları gibi yaşamın çeşitli alanlarında renklerin kullanımı, iletişimde önemli bir rol oynamaktadır. İnsanlar, binlerce yıldır, renklere çeşitli anlamlar yükleyerek yaşam tarzlarını, tercihlerini ve sosyal statülerini ifade etmişlerdir. Bu renkler, toplumların tarihine, kültürüne ve coğrafyasına göre farklılık gösterebilir, ancak tarihsel bağlamlarda belirli renklere atfedilen anlamlar genellikle zamanla değişmez. Geçmişteki toplumların coğrafyasında belirli renklere yüklenmiş sembolik anlamlar, günümüzde de hala etkisini sürdürmektedir.
Araştırmalar, renklerin insanların duygusal durumunu etkilediğini göstermektedir.
Girişimlerin her sektörde renkleri kullanma nedenlerinden biri, renklerin içinde gizli ikna edici bir iletişim gücü barındırmasıdır. Bu girişimler, farkındalık yaratmak, ilgi çekmek, akılda kalıcı olmak ve hedef kitlelerine kendilerini çağrıştıracak anlamları sembolize etmek amacıyla renkleri diğer unsurlarla birlikte kullanır. Kurumsal markaların temelini oluşturan renkler, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Renk psikolojisi, insan davranışlarını ve satın alma alışkanlıklarını renklerin etkileri üzerine yapılan çalışmalarla anlamayı hedefler. Bu çalışmalar, renklerin satın alma kararlarımızı ne şekilde ve ne kadar etkilediğini açıklamaya yöneliktir.
Renklerin psikolojik anlamlarına ise şu şekildedir;
Siyahın tercih edilmesi, tasarımın veya iletişimin istenen mesajını vurgulamak için belirli durumlarda uygun olabilir, ancak aşırı kullanımı karamsar bir etki yaratabilir veya iletişimde negatif bir algı oluşturabilir. Mavi, genellikle insanlarda sakinlik, güven ve güvenilirlik duygularını uyandırır. Bu nedenle, tüketiciler üzerinde rahatlatıcı ve huzur verici bir etki yaratır. Dolayısıyla, mavi renk, genellikle markaların veya ürünlerin güvenilirliğini vurgulamak veya tüketicilere güven hissiyatı aşılamak amacıyla sıkça tercih edilir.
Turuncu, dikkat çekici bir renktir ve bir ürün veya markada kullanıldığında genellikle herkes tarafından fark edilir. Bu renk, insanlarda bir çekim gücü oluşturabilir ve insanların ilgisini çekerek onları etkileyebilir. Ayrıca, turuncunun kapladığı alanlara insanların daha rahat girmesiyle ilişkilendirilir. Kırmızı, genellikle tansiyonu yükseltici, iştah açıcı ve kan akışını hızlandırıcı etkilere sahip olarak bilinir. Bu nedenle, yemek markaları gibi tüketicilerin iştahını artırmak isteyen markalar sıklıkla kırmızı rengi tercih ederler. Coca Cola, Pizza Hut, Ülker ve Burger King gibi markaların logolarında kırmızı kullanmalarının bu etkileri göz önünde bulundurularak yapıldığı düşünülebilir.
Renkler, insan psikolojisi üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Bu etki tüketim alışkanlıklarını, ve marka algısı üzerinde önemli etkiye sahiptir.
Referans : Psikolog Merve Altındağ
CEYLAN, İ. (2015). Amblem ve logo tasarımlarında renklerin dili. Art-e Sanat Dergisi, 8(16), 314-330.
İçli, G. E., & Çopur, M. E. (2008). Pazarlama iletişiminde renklerin rolü. Trakya üniversitesi sosyal bilimler dergisi, 10(1), 22-33.
Etiketler: #nöropazarlama, #nörobilim, #renkler, #tüketicialgısı, #blog